Zo komt de ruwe ongewassen wol binnen. Na de poep en andere meest vieze delen eruit te hebben geknipt ( dit kan prima op de composthoop ), gaat de wol minimaal 4 uur in een emmer met lauw warm water en een flinke schep zout. Strooizout is een goede en goedkope oplossing. Het werkt het beste om de wol tussendoor 1 a 2 keer uit te spoelen en opnieuw te vullen met zout water. Met name de witte wol komt er vervolgens verrassend wit uit.

De wol wordt goed uitgespoeld en te drogen gelegd op de verwarming. Je kan de wol ook op een handdoek zonder verwarming laten drogen, maar keer het dan wel regelmatig om. 

Zodra de wol goed droog is kan je het gaan kaarden. Daarmee verdwijnen ook de laatste korreltjes zand en stukjes gras en stro. Bij gebrek aan goede kaarden kan je de wol ook handmatig  uitpluizen.

Er zijn vele planten waar je de wol mee kunt verven. Tot nu toe heb ik de volgende geprobeerd:

 

brandnetel - grijs

uienschillen - geel

rode uienschillen - bruin geel

kurkuma - warm geel

rode wjnazijn - lichte rode gloed

rode biet - geel

spinazie - licht geel

wortel van de veldzuring - grijs

en met een restje rode wijn krijg je een prachtige paarse kleur.

 

Je doet de plantjes/blaadjes in een netje in ruim water en laat dit een uurtje pruttelen om een verfbadje te krijgen. Vervolgens doe je de wol erbij en laat dit weer een uurtje pruttelen. De tijd is afhankelijk van de kleur die je wil. Je kan de wol ook beitsen door het eerst een uurtje in een pan met een beetje aluin op een zacht vuurtje te zetten, maar mijn ervaring is dat dit meestal niet nodig is.



En dan kan het vilten beginnen.

Natvilten en droog/naaldvilten.

Natvilttechniek :

 

Natvilten doe je met warmte, water, zeep en beweging. Doordat de vezels in elkaar grijpen wordt de wol tot een stevig lapje. Leg altijd meer wol neer dan de afmeting van het lapje wat het uiteindelijk moet worden omdat het produkt krimpt door het vilten. Merinowol is makkelijker op deze manier te vilten dan de zelfgewassen schapenwol. Je kan andere kleuren en materialen gebruiken, balletjes of andere vormen vilten en nog andere variaties hanteren, maar in dit voorbeeld gebruik ik alleen zwarte schapenwol.

Naaldvilttechniek

 

Naald- of droogvilten doe je met een viltnaald. Doordat er kleine weerhaakjes aan het einde van de naald zitten haken de vezels van de wol in elkaar en kun je allerlei vormen maken. Met de naald prik je in de wol totdat het een compact geheel vormt. Op deze manier kun je wol op een lapje vilt prikken en zo wolschilderijen maken, maar ook is het mogelijk allerlei vormen te boetseren, zie het volgende voorbeeld:

Laatste werk: